Zelfherstellende coating bestand tegen cavitatie en corrosie in offshore-omgevingen

Beeld: PxHere
Zelfherstellende coating bestand tegen cavitatie en corrosie in offshore-omgevingen – Een nieuwe polyureumcomposietcoating met minder grafeenoxide vertoont sterke anti-cavitatie-, anticorrosie- en fotothermische zelfherstellende eigenschappen. Deze coating is speciaal ontworpen voor gebruik in offshore engineeringcomponenten.
In een studie gepubliceerd in Progress in Organic Coatings (Volume 200, maart 2025) presenteren onderzoekers een multifunctioneel polyurea-coatingsysteem, ontwikkeld voor dynamische componenten in de offshore engineering. Het composiet, aangeduid als H-DAPU, bevat waterstofgebonden, trifluoromethoxyfenylisocyanaat-gefunctionaliseerd gereduceerd grafeenoxide (HRGO), wat gelijktijdige cavitatiebestendigheid, corrosiebescherming en fotothermisch zelfherstellend vermogen mogelijk maakt.
Verbeteringen
De mechanische sterkte van het composiet was aanzienlijk verbeterd, met een toename van de spanningsbestendigheid met 8 MPa ten opzichte van de basisformule. Na 48 uur continue blootstelling aan cavitatie vertoonde de coating een afname van 37,6% in massaverlies ten opzichte van het ongemodificeerde systeem. De toevoeging van HRGO versterkte niet alleen de mechanische eigenschappen, maar creëerde ook een dichte barrièrestructuur die de corrosiebestendigheid verbeterde.
Efficiënte zelfreparatie door activering in het nabij-infrarood
Naast passieve bescherming beschikt H-DAPU over dynamische zelfreparatiefunctionaliteit. Bij blootstelling aan nabij-infrarood (NIR) licht gedurende 60 seconden bereikte de coating een zelfherstellende efficiëntie van 92,2%. Elektrochemische impedantiespectroscopie toonde aan dat de coating zelfs na 10 dagen in een NaCl-oplossing van 3,5 gew.% een laagfrequente impedantiewaarde van 3,2 × 10⁷Ω·cm² behield, wat wijst op langdurige corrosiebestendigheid.
Veelbelovend materiaal
Deze resultaten wijzen erop dat H-DAPU een veelbelovend materiaal is voor de bescherming van stroomcomponenten en -constructies in zware maritieme omgevingen, waar conventionele coatings te kampen hebben met slijtage en degradatie.
Leestip: Functionele Coatings
Het “EC Tech Report Functionele Coatings” biedt u een actueel pakket over autocoatings met artikelen, video’s en andere zorgvuldig geselecteerde content. Naast technische artikelen over de nieuwste technische ontwikkelingen, wordt dit alles-in-één multimediapakket gecompleteerd met waardevolle marktinzichten en belangrijke basisprincipes over de formulering van autocoatings.
Bron: European Coatings
Lees ook: ECHA stelte beperkingen voor Chroom(VI)stoffen
Voorbehoud
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, in sommige gevallen uit verschillende informatiebronnen. (Interpretatie)fouten zijn niet uitgesloten. Er kan dus geen enkele wettelijke verplichting aan deze tekst worden ontleent. Iedereen die met dit onderwerp te maken krijgt, heeft zelf de verantwoordelijkheid om zich in de materie te verdiepen!