Ruimte voor verbetering naleving veiligheidsinformatiebladen
Ruimte voor verbetering naleving veiligheidsinformatiebladen – Uit een EU-breed project van het Handhavingsforum van ECHA bleek dat 35% van de gecontroleerde veiligheidsinformatiebladen (SDS) niet-conform waren. De naleving is verbeterd vergeleken met eerdere handhavingsprojecten, maar er zijn meer inspanningen nodig. Om de kwaliteit van de informatie verder te verbeteren om werknemers, professionele gebruikers en het milieu beter te beschermen tegen de risico’s van gevaarlijke chemische stoffen.
3 december 2024 – Inspecteurs in 28 EU-EER-landen controleerden meer dan 2 500 veiligheidsinformatiebladen om de nieuwe eisen die in 2023 werden geïntroduceerd te handhaven. Het primaire doel was om te controleren of de SDS volledig en actueel waren en alle belangrijke informatie bevatten. vereiste informatie, vooral de nieuwe vereiste informatie. De tweede doelstelling was het controleren van de kwaliteit van de informatie, de consistentie ervan en de naleving van de wettelijke vereisten.
35% voldoet niet
Inspecteurs constateerden dat 35% van de geïnspecteerde veiligheidsinformatiebladen niet voldeed aan de wetgeving. Hetzij omdat de inhoud niet aan de eisen voldeed, hetzij omdat het veiligheidsinformatieblad helemaal niet was verstrekt.
Stroom veiligheidsbladen in toeleveringsketen werkt goed
Inspecteurs stelden ook vast dat de stroom veiligheidsinformatiebladen in de toeleveringsketen goed werkt: in 96% van de gevallen verstrekten leveranciers de veiligheidsinformatiebladen aan de ontvangers wanneer dit nodig was. Bovendien zijn de meeste van de 2 500 veiligheidsinformatiebladen bijgewerkt naar het nieuwe formaat.
Lancunes
Van de nieuwe informatie-eisen was de grootste uitdaging het gebrek aan informatie over nanovormen en over hormoonontregelende eigenschappen. Die ontbraken in respectievelijk 67 % en 48 % van de gecontroleerde veiligheidsinformatiebladen waar deze vereist waren. Een andere relevante bevinding was dat een deel van de veiligheidsinformatiebladen (16 %) niet over de informatie beschikte die op grond van de autorisatiebesluiten vereist was.
Tekortkomingen gegevenskwaliteit
Het Forum-project rapporteerde ook tekortkomingen in de gegevenskwaliteit voor 27 % van de geïnspecteerde veiligheidsinformatiebladen. Veelvoorkomende problemen waren onder meer onjuiste informatie over de identificatie van gevaren, de samenstelling of de beheersing van de blootstelling. Bovendien ontbraken bij 18 % van de gecontroleerde veiligheidsinformatiebladen de vereiste blootstellingsscenario’s.
Handhavingsacties
Om niet-naleving aan te pakken, gaven inspecteurs vooral schriftelijk advies, maar maakten ze ook gebruik van administratieve bevelen en boetes en dienden in sommige gevallen strafrechtelijke klachten in.
Voorzitter van de werkgroep van het Handhavingsforum
De voorzitter van de werkgroep van het Handhavingsforum, Abdulqadir Suleiman over deze kwestie: ‘De afgelopen jaren hebben inspecteurs verbeteringen waargenomen in de naleving door leveranciers van chemicaliën van hun verplichting om actuele veiligheidsinformatiebladen te verstrekken. Deze verbeteringen op het gebied van de naleving kunnen worden toegeschreven aan de geharmoniseerde vereisten van REACH, de grote inspanningen van de industrie, de aanhoudende aandacht van de handhavingsautoriteiten, maar ook aan de dialoog tussen handhavingsorganisaties en belanghebbendenorganisaties over het verbeteren van de kwaliteit van veiligheidsinformatiebladen die enkele jaren geleden heeft plaatsgevonden
‘Er moet echter nog steeds werk worden gedaan om de kwaliteit van de informatie te verbeteren om een betere bescherming te garanderen van de Europese werknemers die op de werkplek met gevaarlijke chemicaliën omgaan.’
De functie van Safety Data Sheets
SDS worden door chemische leveranciers gebruikt om hun professionele en industriële klanten te voorzien van informatie over de eigenschappen en risico’s van de chemicaliën en hoe ze veilig moeten worden gehanteerd, opgeslagen, gebruikt en afgevoerd. De SDS zijn van cruciaal belang voor de bescherming van werknemers. Ze moeten worden gebruikt door werkgevers of gezondheids- en veiligheidsprofessionals van de downstreamgebruikers, voor het uitvoeren van chemische risicobeoordelingen op de werkplek, vereist onder de wetgeving op het gebied van gezondheid en veiligheid op het werk.
Sinds 2023 meer info op veiligheidsinformatieblad
Dit project volgde op een update van de vereisten voor veiligheidsinformatiebladen die sinds 2023 van kracht zijn. Het SDS moet nu informatie bevatten over nanovormen, hormoonontregelende eigenschappen, autorisatievoorwaarden, UFI-codes, schattingen van acute toxiciteit, specifieke concentratielimieten en verschillende andere parameters. Die gegevens helpen ‘gebruikers’ om veilig met chemicaliën om te gaan. Deze verandering in de wettelijke vereisten maakte een update van alle veiligheidsinformatiebladen noodzakelijk om nieuwe informatie op te nemen.
Inhoud van de controles
Naast het controleren van de gegevens die relevant zijn voor de nieuwe eisen, controleerden de inspecteurs ook de kwaliteit en juistheid van de informatie in veel delen van de veiligheidsinformatiebladen. De inspecties van dit handhavingsproject zijn tussen januari en december 2023 uitgevoerd in 28 EER-landen.
Chemeter
Wilt u ervan verzekerd zijn dat uw veiligheidsbladen voor 100% voldoen aan de wettelijke verplichtingen? Niet alleen in de EU, maar ook in de Verenigde Staten, China, India, kortom de hele wereld. Maak dan gebruik van onze zeer gebruiksvriendelijke, juridisch zeer zorgvuldige en door de klanten bijzonder gewaardeerde Chemeter software om veiligheidsbladen te maken.
Verdere informatie
- FORUM REF-11 projectrapport over: Veiligheidsinformatiebladen (SDS) [PDF][EN]
- Forumrapport over verbetering van de kwaliteit van SDS [PDF][EN]
- Veiligheidsinformatiebladen
- Handhavingsforum
Bron: ECHA
Lees ook: Belangrijke wijzigingen in de classificatie van gevaarlijke stoffen
Voorbehoud
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, in sommige gevallen uit verschillende informatiebronnen. (Interpretatie)fouten zijn niet uitgesloten. Er kan dus geen enkele wettelijke verplichting aan deze tekst worden ontleent. Iedereen die met dit onderwerp te maken krijgt, heeft zelf de verantwoordelijkheid om zich in de materie te verdiepen!