Voordelen software voor MSDS

 

Software voor MSDS: gemakkelijk, snel en zeker!

Het is simpelweg een wettelijke verplichting voor de betrokken ondernemingen. Bent u producent, importeur, verdeler of mixer van gevaarlijke chemische stoffen? Dan moet u bij het uitleveren van uw producten MSDS oftewel Material Safety Data Sheets aanbieden. Nu werd het produceren van die MSDS documenten in een nog niet eens zo heel ver verleden handmatig gedaan. Een tijdrovende en ingewikkelde klus. Met grote kansen op onnauwkeurigheden en fouten. Vooral dat laatste was regelmatig een grote bron van onzekerheid bij degenen die deze MSDS documenten produceerden. In deze branche kunnen onnauwkeurigheden en fouten immers grote gevolgen hebben. Denk aan de sancties in het geval ze worden ontdekt bij inspecties of erger nog in de vorm van ongelukken. Dat wil niemand op z’n ‘geweten’ hebben.

Met de opkomst van software voor MSDS behoren die hordes of struikelblokken definitief tot het verleden. Software voor MSDS stelt u in staat om gemakkelijk, snel en met een aan zekerheid grenzende betrouwbaarheid veiligheidsinformatiebladen oftewel VIB’s te genereren. Kortom met software voor MSDS bespaart wint u heel veel veel tijd en bespaart u zichzelf misschien nog wel meer twijfels en hoofdbrekens.

 

Software voor MSDS

Om dit proces aanzienlijk te versnellen, te vergemakkelijken en de kans op fouten te reduceren tot vrijwel nul, kunt u kiezen voor software voor MSDS. In dat geval heeft u twee mogelijkheden:

  • Uw bedrijf koopt de software
  • Uw bedrijf laat de MSDS documenten samenstellen door een externe partner

 

Voor wie is software voor MSDS een oplossing?

De vraag die zich nu aandient, is ‘waarom het handmatig opstellen van MSDS documenten zo ingewikkeld en tijdrovend is’. Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar de situatie dat uw onderneming levert aan een groot aantal bedrijven in eveneens een groot aantal verschillende landen. Dan dienen uw MSDS documenten niet alleen te zijn opgesteld in de taal van de landen waar u naar toe exporteert. Ze dienen tevens te zijn opgesteld volgens de wetgeving van die landen. Neemt u daarbij in ogenschouw dat zowel de productsamenstelling als de wetgeving regelmatige veranderen. Dan is het logisch dat dit veelomvattende en ingewikkelde proces veel tijd en financiële middelen in beslag neemt. Met een grote kans op fouten als gevolg van de routine die er ongetwijfeld in sluipt bij de specialisten die zich dagelijks bezighouden met deze materie.