EFSA rekruteert wetenschappers voor voedselveiligheidsonderzoek

EFSA rekruteert wetenschappers voor voedselveiligheidsonderzoek

Foto: PxHere

EFSA rekruteert wetenschappers voor voedselveiligheidsonderzoekOp 1 juli 2024 zijn 180 vooraanstaande deskundigen toegetreden tot de wetenschappelijke panels van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) voor een nieuwe termijn van 5 jaar. De deskundigen van de EFSA geven onafhankelijk wetenschappelijk advies om consumenten, dieren en het milieu in de EU te beschermen.

‘We zijn erg blij met de uitkomst van het panelvernieuwingsproces en het succes van onze recente oproep. Vergeleken met 2017 hebben we 40% meer kandidaten aangetrokken, waaronder een groter aandeel vrouwen. Ook jonge wetenschappers bevestigden hun interesse om met ons samen te werken. De kandidaten zijn uitzonderlijk gekwalificeerd en vertegenwoordigen een breed scala aan expertise op verschillende gebieden’, aldus het hoofd van de afdeling Risk Assessment Services van de EFSA, Nik Kriz.

 

Vergroten maatschappelijke relevantie

Het mandaat voor de periode 2024-2029 omvat elf panels. Daarbij vervangen het Panel on Food Enzymes (FEZ) en het Panel on Food Contact Materials (FCM) het voormalige Panel on Food Contact Materials, Enzymes, and Processing Aids (CEP). Het Wetenschappelijk Comité bestaant niet alleen uit alle panelvoorzitters, maar omvat nu ook een extra lid en een sociaal wetenschapper. Met als doel de capaciteit van de EFSA om effectief te reageren op maatschappelijke behoeften te vergroten.

 

De ‘Transparatieverordening’

Het mandaat van de panels wordt verlengd tot 5 jaar. Zoals gespecificeerd in de ‘Transparantieverordening’ [(EU) 1381/2019], die in 2021 van toepassing werd. De panels kunnen nu uit 11 tot 21 leden bestaan, afhankelijk van de benodigde expertise en de verwachte werklast.

 

Strenge selectie

Ruim 1.500 wetenschappers hebben zich aangemeld om lid te worden van het EFSA-panel na een oproep voor deskundigen in het voorjaar van 2023. De benoemde wetenschappers komen uit 26 landen, waaronder zes niet-EU-landen. Ze werden geselecteerd na een rigoureuze evaluatieprocedure en screening van hun belangenverklaringen, waarbij uiteraard de strikte regels van de EFSA inzake transparantie en onafhankelijkheid werden nageleefd.

 

Belangrijke bijdrage EU-lidstaten

De EU-lidstaten leveren een belangrijke bijdrage aan de wetenschappelijke expertise van de EFSA: 38% van de binnenkomende deskundigen is verbonden aan overheids- of publieke onderzoeksinstituten, 12% is afkomstig van nationale risicobeoordelingsinstanties. Deze cijfers onderstrepen de succesvolle EU-brede samenwerkingsinspanningen van de EFSA. Nog eens 40% van de deskundigen komt van universiteiten, wat de sterke band van de EFSA met de academische gemeenschap onderstreept. De overige 10% bestaat uit gepensioneerde en zelfstandige wetenschappers.

 

Introductieactiviteiten

De EFSA heeft een reeks introductieactiviteiten georganiseerd om deskundigen op de hoogte te brengen van het werk van de Autoriteit nu hun nieuwe mandaten in juli 2024 ingaan. Deze sessies omvatten een driedaags openingsevenement, waarbij de panels hun voorzitters en vicevoorzitters zullen kiezen. Het Wetenschappelijk Comité van de EFSA zal tijdens zijn eerste volledige plenaire vergadering in september zijn voorzitter en vicevoorzitters kiezen.

Bron: Website EFSA
Lees ook: Beperkingen schadelijkste chemicaliën tot ‘essentiële toepassingen’ verklaard

Voorbehoud
Deze informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, in sommige gevallen uit verschillende informatiebronnen. (Interpretatie)fouten zijn niet uitgesloten. Er kan dus geen enkele wettelijke verplichting aan deze tekst worden ontleent. Iedereen die met dit onderwerp te maken krijgt, heeft zelf de verantwoordelijkheid om zich in de materie te verdiepen!