Uw geautoriseerde MSDS Software

Door naleving van de regelgeving vermijdt u straffen, boetes en problemen over de hele wereld!

 

 • Creëer uw eigen safety data sheets
 • MSDS voldoet aan specifieke wetgeving van landen waarnaar u exporteert
 • Uw MSDS in de taal van landen waarnaar u exporteert
 • Sectie 8 voorziet in de nationale OEL
 • Voldoet in sectie 15 aan de land specifieke wetgeving

Training en ondersteuning

Heldere instructie en training bij de start, degelijke ondersteuning tijdens gebruik.
Training en ondersteuning

Chemeter is gebruiksvriendelijk, intuïtief ingericht. Maar we bieden u ook een vliegende start met een heldere instructie en een effectieve training. ‘Loopt’ u ná die inwerkperiode tegen vragen aan, dan kunt u altijd terecht bij onze technische/software, onze chemische en/of onze juridische supportafdelingen terecht.

Perfect overzicht, volledige controle

Complete controle over uw MSDS behoeften
Traning en ondersteuning

Met de software van Siam bent u er niet alleen van verzekerd dat u met uw veiligheidsbladen voldoet aan de wetgeving van het land waar u naar toe exporteert, maar heeft u tevens voortdurend een goed inzicht én overzicht met betrekking tot het beheer van uw veiligheidsbladen. Aldus bent u verzekerd van de volledige controle over uw systeem.

Wereldwijde oplossing

Gebruiks- en prijsvriendelijk Chemeter behoort tot de meest geïmplementeerde software voor VIB ter wereld.

Méér dan duizend bedrijven in onder andere de Europese Unie, Turkije, Rusland, de Verenigde Staten, Korea, Canada, Japan en Australië (méér dat 35 landen!) werken naar volle tevredenheid met Chemeter software van Siam.

e

MSDS software beheer & distributie

Bij verzending van een MSDS worden uw klanten automatisch geïnformeerd
Beheer en distributie MSDS software

Als producent/exporteur van gevaarlijke stoffen bent u niet alleen wettelijk verplicht om MSDS documenten mee te sturen met de producten die u exporteert. U dient uw relaties tevens te informeren op het moment dat er een (vernieuwd) veiligheidsblad voor hen klaarstaat. Met SDSArea kunt u ook dit proces volledig automatiseren zodat u er geen omkijken meer naar heeft. Met SdSArea worden uw klanten namelijk automatisch geïnformeerd dat er een nieuw MSDS voor hen klaarstaat.

Safety Data Sheets (SDS)

Vermijd sancties door op een eenvoudige manier aan de wetgeving te voldoen

Chemeter genereert veiligheidsinformatiebladen op basis van een automatische berekening, voldoend aan de wetgeving van het land waarin het product wordt verkocht en aan branche-specifieke voorschriften.

Een veiligheidsinformatieblad moet voldoen aan:
 • Formaat volgens specifieke voorschriften (sectietitels, juiste juridische terminologie, et cetera ).
 • Officiële taal van het land waar het product op de markt wordt gebracht.
 • Conform aan de regels met betrekking tot de blootstellingswetten per land
 • Lijst van landspecifieke wetgeving in sectie 15.

Het correct genereren van het veiligheidsinformatieblad (SDS) is een onvermijdelijke noodzaak geworden als het gaat om het op bevredigende wijze en op een snelle manier voldoen aan de huidige voorschriften om onnodige sancties te voorkomen.

Integratie met uw systeem

Benut de kracht van Chemeter in uw managementsysteem

Siam software voor VIB biedt u de mogelijkheid om uw gegevens over te dragen of volledig te integreren in uw productiesysteem (u hoeft uw productinformatie niet opnieuw in te voeren).

Met Chemeter neemt u automatisch en op een transparante wijze documentatie op (veiligheidsinformatiebladen, labels, transportdocumenten, enzovoort) in uw productieprocessen. Verder biedt het systeem u de mogelijkheid om snel en betrouwbaar informatie (formules, functies, enzovoort) over te brengen van uw managementsysteem naar Chemeter (en vice versa).

 

 1. Webservices en XML: gebruik de meest betrouwbare technologie
  Chemeter zorgt voor dynamische en betrouwbare integratie die is toegesneden op alle systemen, met behulp van communicatienormen en overdracht van gestructureerde informatie.
 2. Importeren vanuit externe gegevensbronnen: integreer uw gegevens snel
  Chemeter biedt een intuïtieve wizard waarmee u gemakkelijk en moeiteloos gegevens uit andere bronnen kunt importeren (Excel, Access, ODBC, Microsoft SQL Server, Oracle, MySQL, DB2, enzovoort). Het kost u slechts enkele minuten om uw gegevens in te voeren in Chemeter.
 3. Opdrachtregel: de meest rechtlijnige technologie
  Interactie met Chemeter met behulp van de opdrachtregel.
  Onze klanten hebben veel managementsystemen die zijn geïntegreerd met Chemeter. De bekendste zijn:
 • ECM GT Químca
 • Logic Class
 • AS/400
 • Oracle
 • Expertis
 • Primavera
 • JD Edwards
 • SAP
 • PHC
 • SAGE
 • Selenne
 • Microsoft Dynamics Nav (Navision)
Chemeter en de wet

Siam is met Chemeter wereldwijd actief in meer dan 50 landen over de hele wereld. Deze GHS-conforme VIB’s worden weergegeven in de taal van het land van bestemming en voldoen aan de wettelijke eisen van dat land.

Dit is mogelijk dankzij het slimme, automatische calculatiesysteem dat de specialisten van Siam hebben speciaal voor deze toepassing hebben ontwikkeld.

Altijd up-todate

Nationale en internationale regelgeving met betrekking tot de chemische industrieën is voortdurend onderhevig aan veranderingen. Om in die omgeving een IT-oplossing te kunnen bieden, heeft Siam tevens een innovatieve oplossing gevonden om op ieder niveau en op elk gebied – softwarematig, juridisch en chemisch – te voldoen aan alle eisen. De Chemeter software wordt regelmatig ge-update met wetswijzigingen en nieuwe functies om altijd aan alle behoeften van onze klanten te kunnen voldoen.

CLP en GHS labels ontwerpen in uw eigen huisstijl

 

Innovatief en veelzijdig

Chemeter biedt een geïntegreerde labelontwerper waarmee u snel en gemakkelijk labels ontwerpt met informatie over uw product. Uiteraard geheel conform CLP en GHS regelgeving. Vormgegeven in uw eigen huisstijl.

 

Etiketten samenstellen en controleren

In de dagelijkse praktijk wordt de label editor van Chemeter niet alleen gebruikt om wettelijk verantwoorde etiketten te printen. Veel bedrijven gebruiken de tool ook om nieuwe etiketten inhoudelijk samen te stellen en oude etiketten te controleren.

Labels creëren

 

 1. Bereid uw sjabloonontwerp voor
 2. Selecteer de talen
 3. Creëer automatisch het label

Relevante industrieën

♦ Lijmen
♦ Multi-sectorale toevoegingen
♦ Automotive en smeermiddelen
♦ Rubber
♦ Verven
♦ Laboratoria en de farmaceutische industrie

♦ Kleurstoffen en pigmenten
♦ Bestrijdingsmiddelen
♦ Biociden en meststoffen
♦ Textiel en lederwaren
♦ Vernissen en inkten
♦ Harsen

♦ Parfums en cosmetica
♦ Reinigingsproducten
♦ Diervoeding
♦ Bouwstoffen
♦ Glazuur

GEAVANCEERDE FUNCTIES

R&D-simulator

Met behulp van de Chemeter R&D-simulator kunnen prototypes van formules worden gegenereerd om hun eigenschappen van tevoren te controleren. Op die manier bespaart u tijd op testperiodes en kunnen de medewerkers zich met andere zaken bezighouden.

De Chemeter R&D-simulator is gebaseerd op voorspellingsmodellen die momenteel actief worden ingezet bij de ontwikkeling van chemische technologie. Onder supervisie van de onderzoeksgroep DIQMAG – verbonden aan de Universiteit van Salamanca – zijn de theoretische resultaten van de simulator geverifieerd met experimentele resultaten. Op die manier is Chemeter ook een waardevol instrument waarmee onnodig tijdverlies in het laboratorium wordt voorkomen.

SIAM® DATABASE

De Chemeter stoffen bibliotheek wordt voortdurend wordt bijgewerkt en geverifieerd door deskundigen. Op die manier bent u ervan verzekerd dat uw beveiligingsdocumentatie altijd voor 100% correct is en dat u deze nooit en te nimmer handmatig hoeft bij te werken. Onze bibliotheek met stoffen bevat:

Classificatie van stoffen volgens de regelgeving van ieder apart land (bijlage VI van Verordening (EG) Nr. 1272/2008 (CLP), Dossier van registratie van REACH in Europa, NITE in Japan, et cetera).
Toxicologische eigenschappen (acute toxiciteit LD50 / LC50).
Ecotoxicologische eigenschappen (LC50 / EC50, BCF, Biologische afbreekbaarheid, et cetera).
Blootstelling grenswaarden voor meer dan 50 landen.
Nationale inventarissen (TSCA, Proposition 65 in de VS …).

TRANSPORT DOCUMENTEN

Met Chemeter is het mogelijk om de goederengegevens (ADR / RID, IMDG en IATA) automatisch te classificeren en vrachtbrieven te genereren volgens de ADR. Daarmee behoort handmatig invoeren van de gegevens tot het verleden.

Het transport van gevaarlijke goederen wordt geregeld door de ADR-overeenkomst. Krachtens deze overeenkomst is de afzender van gevaarlijke goederen verplicht om bij de afgeleverde gevaarlijke goederen een bijbehorende vrachtbrief te leveren aan de persoon die verantwoordelijk is voor het vervoer. Het transportdocument bevat gegevens over verzender, vervoerder, ontvanger en specifieke informatie over de goederen.
e

NIEUWSTE TECHNOLOGIEËN

Chemeter functioneert op basis van een stabiel en technologisch geavanceerd platform. Dit zorgt voor een optimale, snelle, robuuste, flexibele en volledig geïntegreerde werking met computersystemen.

Integratie met het ERP van uw bedrijf.
Automatische gegevensimport vanuit externe bronnen.
Nieuwste Microsoft-technologieën voor ontwikkeling: Net en SQL Server.
Gecentraliseerde en uniforme gegevens in een databaseserver die gelijktijdige gebruikers van meerdere werkstations toelaat en altijd bijgewerkte informatie garandeert.
Informatie is gemakkelijk toegankelijk en in realtime.
Aantrekkelijk en aanpasbaar ontwerp, inclusief het uiterlijk van Office.
Eenvoudige installatie en configuratie.

Voorkom juridische sancties!

Voldoe met minimale inspanning aan alle internationale wetten!

Geen wettelijke zorgen meer

Het correct opstellen van een VIB is inmiddels internationaal een absolute noodzaak. Daarom is het zaak om adequaat en snel te voldoen aan de geldende wetgeving en onnodige sancties te voorkomen. Met Chemeter heeft u de juridische kant voor uw MSDS maximaal georganiseerd. Snel, effectief en bedrijfszeker!

Tijdwinst!

Breng uw export in de hoogste versnelling met Chemeter

Tijd besparen

Verspil geen tijd, denkkracht en energie aan het opstellen van VIB’s. Chemeter doet dat volautomatisch voor u. Snel, accuraat en bedrijfszeker. U heeft er geen omkijken meer naar en kunt u zich voor 100% bezighouden met uw business.

Chemeter:

Ontdek het gemak van veelzijdigheid.

Moeiteloos etiketten opmaken in uw eigen huisstijl en printen, toxicologische profielen, transport- en andere documenten opstellen. Dat is het gemak van Chemeter.

ee

e

Academisch getest en hoog gewaardeerd

Door onderzoeksgroep van specialisten en academici

Alles onder controle

De output van Chemeter met betrekking tot de veiligheidsindicatie van mengsels is uitvoerig getest, met maximale resultaten als uitkomst. Niet voor niets behoort Chemeter tot de meest geïmplementeerde software in de wereld!

Ontdek het verschil met andere msds software oplossingen!

Chemeter is een innovatieve software-oplossing, speciaal ontworpen voor de chemische industrie. Een oplossing ook die zich nadrukkelijk onderscheid van andere oplossingen die verkrijgbaar zijn in de markt.
Het creëren van veiligheidsinformatiebladen vraagt om een zeer breed spectrum van invalshoeken om de materie op de juiste manier te benaderen. We zetten er een aantal voor u op een rij:

 • Een VIB moet voor 100% voldoen aan de op dat moment geldige wetgeving van het land waar u naar toe exporteert. In principe betekent dat iedere keer moet worden gecontroleerd of de wetgeving van uw veiligheidsblad voldoet aan de op dat moment geldende regels in dat land. Want die regels kunnen iedere dag worden veranderen. Nieuwe regels vragen om een nieuwe MSDS.
 • Het VIB dient te zijn opgesteld in de taal van het land. Let daarbij wel goed op dat taal en wetgeving met elkaar moeten corresponderen. Een VIB in het Frans is niet automatisch geschikt voor Franstalig België. Het moet tevens voldoen aan de Belgische wetgeving.
 • Een stof of substantie kan voor de producent/exporteur drie verschijningsvormen hebben. Het kan een grondstof zijn, een mengsel bestemd om verder te worden verwerkt en een eindproduct. Dit laatste is veelal het product dat wordt geëxporteerd en derhalve vergezeld moet worden van een wettelijk geldig veiligheidsblad. Om dat echter op de juiste manier samen te stellen, dient u als producent/exporteur het hele proces – met bijbehorende gevarenclassificaties – te kennen en juist te interpreteren.
 • Bij de (grond)stoffen of mengsel die u als producent/exporteur inkoopt, krijgt u op uw beurt ook weer een veiligheidsblad aangeleverd. Maar hoe weet u nu 100% zeker dat dat veiligheidsblad daadwerkelijk klopt? Om de eigen receptuur te bewaken, geven leveranciers immers vaak bredere bandbreedtes aan dan worden gebruikt.
 • In de meeste gevallen gebeurt er bij het mengen van stoffen niets. In enkele gevallen echter treedt of treden er reacties op waardoor er nieuwe stoffen ontstaan. Die kunnen enorm in gevarenclassificatie verschillen met de oorspronkelijke stoffen. Ongevaarlijke stoffen worden gevaarlijk en vice versa.
 • Sommige bedrijven hebben een klein scala aan producten dat ze exporteren naar een eveneens kleine aantal landen. Toch dienen deze bedrijven zich voortdurend te informeren over mogelijke veranderingen in wetgeving in de landen waar hun producten naar toe gan. Dat kost tijd en energie. Zeker ook omdat degene die verantwoordelijk is voor de samenstelling van de veiligheidsbladen daar nooit echte routine in krijgt.
 • Heeft een onderneming juist een zeer breed scala aan als gevaarlijk geclassificeerde producten dat het exporteert naar een groot aantal landen, dan vraagt dat om een aparte expertise en een volledige concentratie op dit onderwerp. Met andere woorden: specialisten die zich enkel en alleen hiermee bezighouden. Hierin schuilt dan weer het gevaar van teveel routine waardoor er foutjes in kunnen sluipen.

 

De toegevoegde waarde van software om automatisch MSDS te genereren

Na het lezen van dit overzicht, zal het u volstrekt duidelijk zijn wat de enorme toegevoegde waarde is van software waarmee u automatisch veiligheidsinformatiebladen kunt genereren. En om het omvangrijke karakter van de totale materie te kunnen kanaliseren, hebben de meeste softwareproducenten gekozen voor een van de twee volgende strategieën:

 1. Ze bieden een breed en diep softwarepakket dat niet altijd even gebruiksvriendelijk is, maar wel altijd is voorzien van een stevig prijskaartje.
 2. Ze bieden een modulair opgebouwd systeem dat op de lange duur – ’tja, die module hebben we eigenlijk ook nodig’- toch altijd omvangrijk, ingewikkeld en prijzig uitvalt.

 

De voordelen van Chemeter op een rij

Chemeter maakt weliswaar een onderscheidt in aantallen eindproducten en verschillende landen, maar iedere gebruiker kan altijd gebruik maken van álle functionaliteiten van de software: ‘one size fits all!’ En daarbij staat gebruikersgemak op nummer één. Het is verbazingwekkend hoe simpel Chemeter werkt. Met name demonstraties bij ondernemingen die reeds met en andere oplossing werken, zien we dat terug. En vervolgens is ook de prijs verbazingwekkend scherp. We dagen u bij deze dan ook van harte uit om een offerte aan te vragen en te vergelijken. Maar nog liever geven we u gratis en geheel vrijblijvend een demo van de mogelijkheden die Chemeter biedt.