Hoe maak ik een MSDS?

 

Hoe maak ik een MSDS?

Hoe maak ik een MSDS? Dat is een belangrijke vraag als u producent, importeur of mixer van gevaarlijke en/of giftige stoffen bent. Dan bent u namelijk wettelijk verplicht om bij de levering van uw producten een Material Safety Data Sheet of MSDS aan te bieden. Tot een aantal jaar geleden werden deze documenten overwegend handmatig opgesteld. Maar met het aanscherpen van de regels is een grotere zorgvuldigheid en nauwkeurigheid gewenst. En dat neemt alleen nog maar toe wanneer u als producent vanaf 2020 uw gevaarlijke/giftige stoffen verplicht moet gaan aanmelden bij het Europese Vergiftigingencentrum door middel van de UFI. En die UFI-code moet vanaf dat moment ook op het etiket van dat product staan. Geen wonder dat steeds meer bedrijven overschakelen op software die die MSDS automatisch samenstelt.

Maar eerst terug naar de vraag hoe maak ik een MSDS? en wat is nu precies het bezwaar om dit handmatig te doen? Simpel: omdat dit een tijdrovend en ingewikkeld proces is. Tijdrovend betekent dat het veel mensuren vraagt en daarmee dus kostbaar is. Ingewikkeld heeft tot gevolg dat de foutjes in een klein hoekje zitten en gemakkelijk worden gemaakt. En zelfs de kleinste foutjes kunnen funest zijn in deze branche.

Export naar veel bedrijven in veel landen

Laten we een voorbeeld nemen om het antwoord op de vraag hoe maak ik een MSDS? te verhelderen. Stel u levert gevaarlijke stoffen aan een groot aantal bedrijven in veel verschillende landen. In dat geval dient uw MSDS niet alleen te voldoen aan de wetgeving van die landen. Het veiligheidsblad dient tevens te zijn opgesteld in de taal of talen van de desbetreffende land. Waarbij aangetekend dat zowel de productsamenstelling als de wetgeving zeer regelmatig verandert.

Het gevaar van routine

Om dit proces goed te laten verlopen, werkt u met één of meerdere professionals voor wie de vraag hoe maak ik een MSDS? geen geheimen kent. Deze medewerkers houden zich dag-in-dag-uit bezig met het vervaardigen van MSDS documenten. Maar dat betekent ook dat de routine er in sluipt en die routine gaat onherroepelijk gepaard met kleine en misschien zelfs grotere fouten. En we hebben reeds geconstateerd dat zelfs de kleinste foutjes funest kunnen zijn in deze bedrijfstak.

Beperkt aantal klanten in beperkt aantal landen

Nu tegenovergesteld. Uw firma heeft een beperkt aantal klanten in een beperkt aantal landen. Het opstellen van MSDS documenten komt regelmatig voor, maar is zeker geen dagtaak. Eén of twee van de collega’s doen het er bij. Iemand van het lab, van R&D of misschien de exportmanager. Natuurlijk heeft die persoon antwoord op de vraag hoe maak ik een MSDS?. Technisch gezien. Maar de kans dat hij of zij de verandering in een grondstof (met gevolgen voor het MSDS) of wetgeving mist is zeker niet onvoorstelbaar. En dat kan onbedoeld en ongewild ook weer tot fouten leiden.

Nooit meer zorgen over verzonden MSDS

In beide gevallen biedt de MSDS software van SiamChemeter genaamd – de perfecte oplossing. Met deze software voor veiligheidsinformatiebladen hoeft u niet meer stil te staan bij de vraag hoe maak ik een MSDS? Dat doet Chemeter voor u. Supersnel, volautomatisch en foutloos. In zowel wetgeving en taal (talen) van het land(de landen) waar u naar toe exporteert. U hoeft zich dus nooit meer zorgen te maken of dat verzonden MSDS document wel voor 100% klopt. Dat is volledig geregeld en boven elke twijfel verheven.

De onderscheidende voordelen op een rij

Bovendien biedt Chemeter nog een aantal onderscheidende voordelen ten opzichten van alle andere softwareoplossingen. Op een rij:

  1. Chemeter is intuïtief ingericht en dus heel gemakkelijk in het gebruik. Na enige praktijkervaring en een korte , heldere instructie kunt u ermee aan de slag alsof u nooit anders heeft gedaan.
  2. Chemeter is niet modulair opgebouwd. Er is uiteraard een financieel verschil of u 50 of 5000 eindproducten heeft. En er is een kostenplaatje per land. Maar of u nu met het kleinste of het grootste pakket werkt; u heeft altijd de volledige beschikking over de volledige functionaliteit van onze software.
  3. Vergeleken met de andere softwareoplossingen die er op de markt zijn, is Chemeter bijzonder vriendelijk geprijsd.

The proof of de pudding is in the eating

Om de eerste twee punten te kunnen bevestigen, nodig ik u van harte uit om op de onderstaande button te klikken en een geheel vrijblijvende en gratis demonstratie bij u op de zaak aan te vragen. Voor het bewijs van de derde stelling bent u uiteraard vrij om bij andere partijen een prijs op te vragen en eventueel een demo aan te vragen. Wij zijn ervan overtuigd dat wij bovenstaande beloftes 100% kunnen waarmaken.